A sokoldalú levendula

A mediterrán eredetű levendula gyógyhatása már az ókorban is ismert volt. Leginkább sebfertőtlenítésre használták. Magyarországon a 15. századtól termesztik, gyógy- és dísznövényként. Hazánkban a legrégebbi, 17. század óta fennálló levendula ültetvény, a Pannonhalmi Főapátság kertje. 1920-ban, Dr. Bittera Gyula kezdte el a levendula ipari célú telepítését, Franciaországi levendula tövek ültetésével, a Tihanyi apátságtól bérelt területen és ezzel megalapozta a napjainkban újra virágkorát élő csodás tihanyi levendula hagyományát.
Levendula a közeledben

Nézz szét a Termelői térképen, biztosan találsz levendula készítményeket és ültetvényeket a közeledben!

A levendula jótékony hatásai

Fertőtlenítő

A meggy az egyik legjobb az természetes antioxidáns. Nagy mennyiségben tartalmaz quercetint, ami remek vérnyomáscsökkentő és segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.  

Nyugtató

Számos kutatás bizonyítja, hogy a meggylé jelentősen enyhíti az edzések utáni izomfájdalmat és felgyorsítja a regenerációt. A meggylében található antiocin vegyületeknek, gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Étvágysegítő

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a meggyben található melatonin hormonnak köszönhetően, pár deci meggylé fogyasztása, jelentősen javíthatha az alvásminőségünk.  

Tudtad?

A levendula elnevezésének eredetéről két teória van. Az egyik szerint a latin “lavare”, azaz “mosni” szóból ered. A másik elmélet szerint, a “livere” azaz “kékesszínű” szóra vezethető vissza az eredete. Mindkettő logikusan hangzik! 
A levendula legismertebb fajtái

Francia levendula

Keskenynyelvű levendula · Lavandula angustifolia

A “valódi” levendula. Ez a fajta a legelterjedtebb Magyarországon, Tihanyban is ez lett elsőként telepítve.

Angol levendula

Hibrid · Lavandula x intermedia

Magas illóolaj tartalommal bír. Leginkább ipari termesztéshez telepítik.

Spanyol levendula

Lavandula stoechas

Különleges tobozszerű virágzat. Nem annyira illatos, inkább látványos fajta. 

Segítesz?

Az EgyünkHelyit oldal célja, hogy összegyűjtse a hazai kézműves termelőket, manufaktúrákat, hogy mi vásárlók minél több hazai élelmiszert fogyaszthassunk

Szerezz több vevőt
háztáji, kézműves portékádnak!

Kérlek, szánj pár percet a Termelői Adatlapod kitöltésére, és kerülj fel az országos  Termelői Térképre és Piactérre.

Köszönjük!