Termelői Piactér

Edammer kézműves érlelt félkemény sajt · Tabi Sajtmanufaktúra

490 Ft

Szállítás / átvétel

Készlet
Érlelt sajtokat folyamatosan készítünk és érlelünk, azonban a hosszabb érlelési idő és beérkező rendelések függvényében előfordulhat készlethiány. A készlet aktuális állapota a termék kiválasztásakor látható.

Szállítás / átvétel
– Személyes átvétel Tabon, rendelést követő naptól a visszaigazolásban megküldöttek szerint.
-MPL futár kiszállítás országosan. Fizetés átvételkor, szállítási díj 1500 Ft.

Irány a Bolt

Kategória: Címke:

Leírás

Manufaktúra: Házi Sajtmanufaktúra Tab
Árak: 490 Ft – 4900 Ft

Hagyományos receptúra szerint készített érlelt félkemény sajt.
Érlelési idő minimum 6 hét.
Sajtviaszban érlelt.

Egy guriga 1 vagy 2 kg.

 

Egységár: (490 Ft / 10 dkg)

 

Edammer, ahogy mi készítjük:

Elkészítéséhez teljes – extra minőségű – fölözetlen, zsíros nyers tejet használunk. 1 kg Edammer sajthoz 11-12 liter nyers tejet először hőkezelünk, majd gyors visszahűtést követően 30 fokon kultúrázzuk, és fél óra előérlelést követően a kultúrázott tejet természetes oltóenzimmel beoltjuk.

Az alvadékot ez után a megfelelő textúra elérése érdekében fél centiméteres rögökre aprítva nagyon lassan 34 fokig hevítjük, folyamatosan kevergetjük körülbelül fél órán át, majd a savó egy részét leemelve azt 44 fokos vízzel felöntjük, ezáltal az alvadékot átmossuk.

Az ülepített alvadékot 1 kg-os sajtformába rakva egy órán át préseljük 5 kg súllyal, majd a korábban leemelt savót 50 fok fölé hevítjük, és az előpréselt sajtot fél órára belehelyezzük, átmelegítjük. 

A meleg sajt könnyen formázható, ismét a sajtformába helyezzük, majd 10 kg-os súllyal 6 órán át préseljük. A sajtformát alkalom szerint kibéleljük, ha nem akarunk rögös külsőt a sajtnak.

A kész sajtot 12-14 órára tömény sóoldatban fürdetjük. A só lezárja a savanyodási folyamatot, és biztosítja az enyhén sós ízt.

Sóból kiemelve 4-5 nap szikkasztás során a sajtnak kialakul a jellegzetes illatú kemény kérge, ez után sárga vagy piros sajtviasszal borítjuk, amely az érés során biztosítja a tökéletes lélegző közeget, és megvédi sajtunkat a külső nem kívánt hatásoktól.

Érlelő pincében 14-16 fokon magas páratartalom mellett legalább 6 hétig érleljük, naponta átforgatva, szükség szerint áttörölve.

Az eredményről annyit, hogy eddig még egy alkalommal sem érett be Edammer sajtunk úgy, hogy az ne lett volna már előre lefoglalva. Előjegyzés lehetséges.

Viszonylag sokáig eltartható, külső felülete és vágási felülete kérgesedhet. Felvágás előtt a sajtviaszt a vágási területről el kell távolítani, a sajtviasz nem fogyasztható. Nem érzékeny termék, de nem árt hűtőben tárolni. Fogyasztás előtt egy – két órával érdemes szoba hőmérsékletre tenni, mert hidegen veszít az aromájából.

 

Hőkezelt tejtermék.
Összetevők: tej, kultúra, só, állati eredetű természetes tejoltó enzim.
Tárolás: +2 – +10 fok között.

Forrás: http://www.tabisajt.hu/index.php/termek/edammer-kezmuves-sajt/

Termelő

Tabi Sajtmanufaktúra

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Edammer kézműves érlelt félkemény sajt · Tabi Sajtmanufaktúra” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé.