Termelői Piactér

Trappista kézműves érlelt félkemény sajt · Tabi Sajtmanufaktúra

490 Ft

Szállítás / átvétel

Készlet
Trappista sajtokat folyamatosan készítünk és érlelünk, azonban a legalább 4 hetes érlelési idő és beérkező rendelések függvényében előfordulhat készlethiány. A készlet aktuális állapota a termék kiválasztásakor látható.

Szállítás / átvétel
– Személyes átvétel Tabon, rendelést követő naptól a visszaigazolásban megküldöttek szerint.
-MPL futár kiszállítás országosan. Fizetés átvételkor, szállítási díj 1500 Ft.

Irány a Bolt

Kategória: Címke:

Leírás

Manufaktúra: Házi Sajtmanufaktúra Tab
Árak: 490 Ft – 4900 Ft

Hagyományos receptúra szerint készített érlelt félkemény sajt.
Érlelési idő minimum 4 hét.
Sajtviaszban érlelt.

Egy guriga 1 vagy 2 kg készlettől függően.

 

Egységár: (490 Ft / 10 dkg)

 

Trappista, ahogy mi készítjük:

Elkészítéséhez teljes – extra minőségű – fölözetlen, zsíros nyers tejet használunk. 1 kg trappista sajthoz 11 liter nyers tejet először hőkezelünk, majd gyors visszahűtést követően 32 fokon kultúrázzuk, és fél óra előérlelést követően a kultúrázott tejet természetes oltóenzimmel beoltjuk.

Az alvadékot ez után a megfelelő textúra elérése érdekében fél centiméteres rögökre aprítva nagyon lassan 42 fokig hevítjük, folyamatosan kevergetjük körülbelül egy órán át.

Az alvadékot még a meleg savó alatt préselni kezdjük, majd sajtformába rakva folyamatos forgatás mellett 8 órán át préseljük egyre nagyobb súllyal. Egy kilogrammos guriga súlyozását 6-8 kg-ig növeljük.

A kész sajtot 12-14 órára tömény sóoldatban fürdetjük. A só lezárja a savanyodási folyamatot, és biztosítja az enyhén sós ízt.

Sóból kiemelve néhány nap szikkasztás után általában piros sajtviasszal borítjuk, amely az érés során biztosítja a tökéletes lélegző közeget, és megvédi sajtunkat a külső nem kívánt hatásoktól.

Érlelő pincében 14-16 fokon magas páratartalom mellett legalább 4 hétig érleljük, naponta átforgatva, szükség szerint áttörölve.

A végeredmény általában magáért beszél, egy zsírosabb, természetes félkemény állagú, apróbb erjedési lyukakkal díszített fehér-enyhén sárgás aromás illatú érlelt sajtot kapunk. 

Viszonylag sokáig eltartható, vágási felülete kérgesedhet. Felvágás előtt a sajtviaszt a vágási területről el kell távolítani, a sajtviasz nem fogyasztható. Nem érzékeny termék, de nem árt hűtőben tárolni. Fogyasztás előtt legalább egy órával érdemes szoba hőmérsékletre tenni, mert hidegen veszít az aromájából.

 

Hőkezelt tejtermék.
Összetevők: tej, kultúra, só, állati eredetű természetes tejoltó enzim.
Tárolás: +2 – +10 fok között.

 

Forrás: http://www.tabisajt.hu/index.php/termek/trappista-kezmuves-sajt/

Termelő

Tabi Sajtmanufaktúra

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Trappista kézműves érlelt félkemény sajt · Tabi Sajtmanufaktúra” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé.