Szerzői jog
Bozó Gábor Fűszerpaprika Őstermelő
Bozó Gábor a tradicionális csabai fűszerpaprika-őstermelők egyike. Többéves könnyűipari kalandozás után 2006-ban tért vissza nagyszülei gazdálkodói hagyományaihoz, gazdasága Békéscsaba határában található. A gazdaságot a Bozó család 3 tagja viszi, idénymunkásokkal erősítve. Fóliás és szabadföldi művelésben mintegy 2.000 m2-en foglalkozik zöldségtermesztéssel, kis részben gyümölcstermesztéssel; ezen felül 15 hektár szántó művelésű területen gabonát és kukoricát termeszt.
Kertészetében a fűszerpaprikán kívül számos zöldségfajta, így paradicsom, paprika, hagymafajták, spenót, sóska, káposztafélék, mángold is megtalálhatóak. A Házikó alapanyag-palettáján szereplő fűszerpaprikák szegedi fajták. A fűszerpaprikát hagyományos technológiákat követve maguk dolgozzák fel: többszöri kézi válogatás és csumázás után – időjárástól függően – szárítógépben vagy levegőn szárítják, majd paprikamalomban őrlik meg. Paprikáik több húskészítményt is segítettek már dobogóra az elmúlt évek gasztro-fesztiváljain.
Bozóék termékeiket budapesti termelői piacokon értékesítik, illetve vendéglátóhelyekre, feldolgozó üzemekbe adják el.
A fűszerpaprika mind világ viszonylatban, mind hazánkban a legnagyobb mennyiségben fogyasztott fűszernövény. Ételek ízesítésére és különböző élelmiszer készítmények színezésére használják. Magyarországra a török hódoltság alatt került és a magyar konyha ettől kezdve elképzelhetetlen lett nélküle. Bőségesen használjuk gulyásaink, pörköltjeink, csirke és halételeink elkészítéséhez. Vállalkozásunk a rendkívül jó termőhelyi adottságokkal rendelkező Békéscsabán található. Ebben a tájkörzetben a XIX-XX. század eleje óta - amikor is a csabai kolbász világhódító útjára indult - nagy jelentőséggel bír a kiváló minőségű paprika, mint alapanyag. A fűszerpaprikát a mai kor követelményeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományos módon, magunk termeljük és dolgozzuk fel. A szorgos kezek által válogatott és csumázott paprikát a megfelelő előkészítés és szárítás után paprikamalomban őröljük. Elsődleges célunk a tradíció és a minőség megőrzése. Örleményeinket csárdákban, vendéglőkben és húsfeldolgozó üzemekben is előszeretettel alkalmazzák. A Csabai Kolbászfesztiválon a paprikánkkal fűszerezett kolbászok több alkalommal is díjazottak voltak.
Bozó Gábor-őstermelő-fűszerpaprika A fűszerpaprika mind világ viszonylatban, mind hazánkban a legnagyobb mennyiségben fogyasztott fűszernövény. Ételek ízesítésére és különböző élelmiszer készítmények színezésére használják. Magyarországra a török hódoltság alatt került és a magyar konyha ettől kezdve elképzelhetetlen lett nélküle. Bőségesen használjuk gulyásaink, pörköltjeink, csirke és halételeink elkészítéséhez. Vállalkozásunk a rendkívül jó termőhelyi adottságokkal rendelkező Békéscsabán található. bben a tájkörzetben a XIX-XX. század eleje óta - amikor is a csabai kolbász világhódító útjára indult - nagy jelentőséggel bír a kiváló minőségű paprika, mint alapanyag. A fűszerpaprikát a mai kor követelményeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományos módon, magunk termeljük és dolgozzuk fel. A szorgos kezek által válogatott és csumázott paprikát a megfelelő előkészítés és szárítás után paprikamalomban őröljük. Elsődleges célunk a tradíció és a minőség megőrzése. Örleményeinket csárdákban, vendéglőkben és húsfeldolgozó üzemekben is előszeretettel alkalmazzák. A Csabai Kolbászfesztiválon a paprikánkkal fűszerezett kolbászok több alkalommal is díjazottak voltak.
Békéscsaba, Rákóczi u. 1, 5600 Magyarország
Bozó Gábor Fűszerpaprika Őstermelő
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Értékelés írása