Termelői piacok, boltok és közösségek

Az utóbbi években szerencsére egyre több helyen tudunk hazai, kisléptékű gazdaságokból származó helyi élelmiszereket vásárolni. Egyre több termelői piac szerveződik, sorra alakulnak a helyi vásárló közösségek és nyílnak a termelői boltok. Látogass el a helyi piacokra és csatlakozz közösséghez és támogasd ezzel a helyi gazdaságokat, őstermelőket.

Termelői Piacok

Szerencsére, egyre több településen találhatunk termelői piacokat a hagyományos piacok mellett. Mint az elnevezése is mutatja, a helyi termelői piac a kistermelők számára teremt lehetőséget arra, hogy az általuk megtermelt árukat lehetőleg a gazdaságukhoz minél közelebb tudják értékesíteni, és egyben lehetőséget a vásárlóknak arra, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak és akár hosszú távú személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi termelőkkel, akiket azután rendszeresen felkereshetnek. A helyi termelői piacon azok a kistermelők értékesíthetnek, akiknek gazdasága a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében található. Kivételt jelent Budapest, ahol az ország teljes területéről érkező kistermelők árulhatnak.

A rendelkezések könnyítéseket tettek a hagyományos piaci árusítás feltételeihez képest, illetve védelmet jelentenek a helyi gazdálkodók számára. Míg a hagyományos piac  működtetéséhez az illetékes önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges, melynek kiadásában az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság közreműködik, addig a helyi termelői piac működtetéséhez a jegyzőhöz történt bejelentés elegendő.

A területi korlátozások garantálják, hogy csak az engedélyezett területen belüli gazdálkodókkal kerülnek versenyhelyzetbe az eladók, illetve azon rendelkezés, amely szerint csak kistermelők lehetnek jelen piacon, védelmet jelentenek a nagy tételben, esetleg silányabb minőségben forgalmazó kereskedőkkel, tőkeerősebb cégekkel szemben. A módosulás óta a helyi piacok száma jelentős növekedésnek indult, folyamatosan szerveződnek újabb piacok. Annak érdekében, hogy biztosan a legújabb termelői piacokról sem, kövesd oldalunkat! Vásároljunk helyi élelmiszereket és támogassuk a környékünk helyi kézműves termelőit.

Vásárló Közösségek

A közösség által támogatott mezőgazdaság fő előnye, hogy a termelők és a fogyasztók között szoros együttműködés alakul ki. A gazdálkodással járó kockázatot közösen vállalják. A vásárlói közösségek tekintetében is kialakul egyfajta tehermegosztás a termelő és vásárló között, hiszen a megrendelt “dobozokat” előre kell kifizetni és a termelő aszerint állítja össze a tartalmát, hogy épp milyen friss szezonális zöldsége, gyümölcse áll rendelkezésére. A vásárlói közösségek tagjai, kedvezőbb áron tudnak friss szezonális, bio élelmiszereket vásárolni, hiszen nincs közvetítő a kereskedelmi láncban. Lehetőség nyílik a tagok számára, hogy személyesen megismerhessék a termelőket, a termesztés, gazdálkodás folyamatát. 

Termelői piacot, közösséget szervezel?

Segítünk népszerűsíteni vállalkozásod! Készítsd el piacos profiloldalát most, hogy minél többen értesülhessenek róla.  Kerülj fel az országos termelői térképre!

Segítesz?

Az EgyünkHelyit oldal célja, hogy összegyűjtse a hazai kézműves termelőket, manufaktúrákat, hogy mi vásárlók minél több hazai élelmiszert fogyaszthassunk

Szerezz több vevőt
háztáji, kézműves portékádnak!

Kérlek, szánj pár percet a Termelői Adatlapod kitöltésére, és kerülj fel az országos  Termelői Térképre és Piactérre.

Köszönjük!