Termelői piacok, boltok és közösségek

Az utóbbi években szerencsére egyre több helyen tudunk hazai, kisléptékű gazdaságokból származó helyi élelmiszereket vásárolni. Egyre több termelői piac szerveződik, sorra alakulnak a helyi vásárló közösségek és nyílnak a termelői boltok. Látogass el a helyi piacokra és csatlakozz közösséghez és támogasd ezzel a helyi gazdaságokat, őstermelőket.

Termelői Piacok

Szerencsére, egyre több településen találhatunk termelői piacokat a hagyományos piacok mellett. Mint az elnevezése is mutatja, a helyi termelői piac a kistermelők számára teremt lehetőséget arra, hogy az általuk megtermelt árukat lehetőleg a gazdaságukhoz minél közelebb tudják értékesíteni, és egyben lehetőséget a vásárlóknak arra, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak és akár hosszú távú személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi termelőkkel, akiket azután rendszeresen felkereshetnek. A helyi termelői piacon azok a kistermelők értékesíthetnek, akiknek gazdasága a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében található. Kivételt jelent Budapest, ahol az ország teljes területéről érkező kistermelők árulhatnak.

A rendelkezések könnyítéseket tettek a hagyományos piaci árusítás feltételeihez képest, illetve védelmet jelentenek a helyi gazdálkodók számára. Míg a hagyományos piac  működtetéséhez az illetékes önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges, melynek kiadásában az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság közreműködik, addig a helyi termelői piac működtetéséhez a jegyzőhöz történt bejelentés elegendő.

A területi korlátozások garantálják, hogy csak az engedélyezett területen belüli gazdálkodókkal kerülnek versenyhelyzetbe az eladók, illetve azon rendelkezés, amely szerint csak kistermelők lehetnek jelen piacon, védelmet jelentenek a nagy tételben, esetleg silányabb minőségben forgalmazó kereskedőkkel, tőkeerősebb cégekkel szemben. A módosulás óta a helyi piacok száma jelentős növekedésnek indult, folyamatosan szerveződnek újabb piacok. Annak érdekében, hogy biztosan a legújabb termelői piacokról sem, kövesd oldalunkat! Vásároljunk helyi élelmiszereket és támogassuk a környékünk helyi kézműves termelőit.

Vásárló Közösségek

A közösség által támogatott mezőgazdaság fő előnye, hogy a termelők és a fogyasztók között szoros együttműködés alakul ki. A gazdálkodással járó kockázatot közösen vállalják. A vásárlói közösségek tekintetében is kialakul egyfajta tehermegosztás a termelő és vásárló között, hiszen a megrendelt “dobozokat” előre kell kifizetni és a termelő aszerint állítja össze a tartalmát, hogy épp milyen friss szezonális zöldsége, gyümölcse áll rendelkezésére. A vásárlói közösségek tagjai, kedvezőbb áron tudnak friss szezonális, bio élelmiszereket vásárolni, hiszen nincs közvetítő a kereskedelmi láncban. Lehetőség nyílik a tagok számára, hogy személyesen megismerhessék a termelőket, a termesztés, gazdálkodás folyamatát. 

Termelői piacot, közösséget szervezel?

Segítünk népszerűsíteni vállalkozásod! Készítsd el piacos profiloldalát most, hogy minél többen értesülhessenek róla.  Kerülj fel az országos termelői térképre!