Vásárló közösségek

A közösségi gazdálkodás többféle módja alakult ki az utóbbi évtizedekben. Léteznek közösségi gazdaságok, előfizetéses rendszerek, zöldségdoboz rendszerek, vásárló közösségek.

A közösség által támogatott mezőgazdaság fő előnye, hogy a termelők és a fogyasztók között szoros együttműködés alakul ki. A gazdálkodással járó kockázatot közösen vállalják. A vásárlói közösségek tekintetében is kialakul egyfajta tehermegosztás a termelő és vásárló között, hiszen a megrendelt “dobozokat” előre kell kifizetni és a termelő aszerint állítja a tartalmát, hogy épp milyen friss szezonális zöldsége, gyümölcse áll rendelkezésére. A vásárlói közösségek tagjai, kedvezőbb áron tudnak friss termékekhez hozzájutni, hiszen nincs közvetítő a kereskedelmi láncban. Lehetőség nyílik a tagok számára, hogy személyesen megismerhessék a termelőket, a termesztés, gazdálkodás folyamatát. 

Vásárló közöségek a közeledben

BLOG

Mi az a közöségi gazdálkodás?

Erre és sok más  kérdésre választ kaphatsz folyamatosan frissülő blogunkban. Interjúk helyi gazdákkal, élménybeszámolók és sok minden más.

Sze 23
Organikus, bio, öko. Van különbség?

Ha valaki ökológiai gazdálkodást folytat, akkor bio termékeket állít elő? A válasz…

Sze 23
Közösségi gazdálkodás, ahol mindkét fél jól jár

A közösség által támogatott mezőgazdaság jellemzője, hogy a vevők és a termelők…