Japánban már az 1960-as években létrejöttek olyan háziasszonyok által alapított csoportok, akik elkötelezték magukat a biztonságos élelmiszerek és a környezetbarát termelés támogatása mellett. Ezek voltak az úgynevezett TEIKEI (összefogás) mozgalmak. Németországban az 1950-es években alakultak közösségi alapon működő gazdaságok Rudolf Steiner a biodinamikus mezőgazdaság és társadalmi szemlélet elveit képviselő filozófus – tudós munkássága következtében. Az 1970-es években pedig már létrejöttek olyan gazdaságok is, ahol a vásárlók hitelnyújtással, területek bérbeadásával támogatták a termelőket.
A Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság, angolul Community Supported Aggriculture (CSR)kifejezést először az 1990-es években használták. Akkor kezdtek kialakulni és egyre nagyobb teret hódítani a helyi termék mozgalmak, mint a food miles, locavore slow food. Ezek hatására egyre többen próbáltak hozzájutni biztonságos, friss, helyi élelmiszerekhez. Ennek a változásnak egyik terméke a közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek kialakulása. Hazánkban egyelőre nem terjedt el széles körben ez a fajta gyakorlat. Elsősorban a biotermelést, ökológiai gazdálkodást folytató termelők számára jelenthet kitörési pontot, mivel a környezetkímélő, ellenőrzött eredetű termékeket kibocsátó termelési módszerekkel járó többletköltséget egy egyelőre szűk, bár egyre növekvő számú fogyasztói kör tudja elfogadni.