Friss tanyasi tojás

A szabad tartású és a nagyüzemi körülmények között tartott tyúkok tojása, nagyban eltérnek egymástól, ízvilág és  tápanyagtartalom tekintetében egyaránt. Nem beszélve arról, hogy a szabad ég alatt kapirgáló, magvas takarmányt szemezgető tyúkok, sokkal boldogabbak, mint az “embertelen” körülmények között élő társaik. A nagyüzemi tartásban (idesorolható a mélyalmos és ketreces tartás is) az állatok javarészt hormontartalmú tápot és antibiotikumot kapnak, gazdasági és egészségügyi megfontolásból. 

Szabadtartású tyúkok tojása nem igazán kapható boltokban

Kereskedelmi forgalomba, diszkontláncok és élelmiszer boltok polcaira, lényegében nem kerül tojás szabad tartásból. Egyenlőre, sajnos szinte elhanyagolható mennyiségben kerül az asztalunkra, háztáji gazdaságokból származó tojás.

Igaz, tudunk venni biotojást, dupla áron.

A bio minősítés megszerzéséhez, lényegében ugyanúgy kell tartani a tyúkokat, ahogy a háztáji kisgazdaságokban szokás, de ezenfelül még rengeteg más előírásnak is meg kell felelni és komoly adminisztrációs terhet ró a termelőre.

A bio tojás ára, nincs arányban a hozzáadott értékkel

A bio és a háztáji szabad tartású tojás tápanyagtartalmát tekintve nem igazán különböznek. Ha tehát fontos az egészségünk és a pénztárcánk is, válasszuk inkább, a közelünkben termelt háztáji tojást.

A tojás jótékony hatásai

A szem karbantartója

A tojás sárgájának színét, az antioxidáns hatású, karotinoidnak köszönheti, ami, a kutatások szerint, segít fiatalon tartani a szemünket, idős korban.

Ráadásul, a tojásban található antioxidáns  könnyebben hasznosul szervezetünkben, mint a leveles zöldségekben található.

Tökéletes fehérjeforrás

A tojásban található fehérje, rendkívül könnyen emészthető, hamar felszívódik és ezáltal hamarabb okoz jóllakottság érzést, mint egyéb fehérjeforrás.

A tévhittel ellentétben, nemcsak a tojás fehérje, hanem a sárgája is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét. 

Memóriajavító

A tojás kolint, egy B-vitamin félét is tartalmaz, ami elengedhetetlen, a sejtek megfelelő müködéséhez.

A lecitin egyik alkotóelemeként, hozzájárul ahhoz, hogy a tápanyagok eljussanak az idegsejtekhez,  ezzel serkentve agyműködésünket, memóriánkat.

Tudtad?

A tyúkanyók, vagyis tyúkanyuk, már akkor beszélnek a csibéikkel, amikor még a tojásban vannak. Ha közel hajolunk a tojásukhoz, kis szerencsével azt is meghallhatjuk, ahogy a kicsik válaszolnak!

Friss tojás a közeledben

Válaszd a szabad tartású friss tanyasi tojást. Nézz szét a Termelői térképen, biztosan találsz kistermelőt a közeledben!

Tojás Minőségi besorolása

A

Friss tojás. Nem szabad mosni, vagy más módon tisztítani. Nem tárolható +5 fok alatt.

Súly szerint
 • XL
  73 g - tól
 • L
  63 g - 73 g
 • M
  53 g - 63 g
 • S
  53 g alatt

B

Tartósított tojás. A tartósítás módja az alábbi kategóriákba sorolható:
 • Hűtött. +5 fok felett tárolt, nem fagyasztott
 • Fagyasztott. +5 fok alatt tárolt.
 • Tartósított. Gázkeverékben, vagy egyéb eljárással.

A tárolás során, a tojás “apad” . Nő a légkamra mérete és csökken a sűrűsége. A 8 mm-nél nagyobb légkamrájú tojás kerül a csökkent értékű, B kategóriába. 

C

Gyenge minőségű, élelmiszeripari hasznosításra szánt tojások. Kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. 

Extra

Az a tojás számít Extra minőségűnek, ami megfelelelő az A minősítésnek, és ezen felül:

 • naponta gyűjtenek és szállítanak
 • csomagolásuk egyéb előírásoknak is megfelelnek

Sütemény, amihez sok tojás kell?

Érdekes módon, ez egy gyakran felmerülő kérdés, háziasszonyok körében, különböző fórumokon. Ez azért meglepő, mert szinte minden sütemény, édesség igen sok tojást igényel. Ha mégis hirtelen, nem jutna eszedbe, hogy mit készíts a rád szakadt tojásokból, íme 3 egyszerű süti receptötlet, sok tojásból.
A madártejet alapvetően egyszerű elkészíteni, csak egy kis türelem kell a vaníliás (liszt- és pudingpormentes) tejsodó elkészítéséhez. A lényeg, hogy a főzés közben a sodó ne kezdjen el forrni. Ha felforr, a tojássárgája összeugrik és nem madártejet, hanem sárga túrót kapunk. A habgaluskák elkészítéséhez is érdemes odafigyelni. Leggyakoribb hiba, hogy a habgaluskák főzés közben összeesnek. Ezt azzal tudjuk kiküszöbölni, ha eleve szép kemény habot készítünk egy  kis citromlé vagy ecet hozzáadásával, majd pont 1-1 percig főzzük mindkét oldalát az éppen csak kicsit gyöngyöző, de nem forrásban lévő tejben.

A piskóta egy igazi mumus, ahány ház annyi “elronthatatlan” piskóta recept, és megannyi piskótás kudarc 🙂 A gondot általában  az okozza, hogy a sütőből kivéve piskótánk látványosan összeesik. Ezt általában, a nem megfelelően felvert tojásfehérje okozza, érdemes tehát erre a műveletre megfelelő időt szánni , hogy szép fényes, kemény habot kapjunk. Fontos még a liszt szitálása (amióta nem skippelem ezt a műveletet, minden süteményem sokkal levegősebb, könnyedebb), hiszen a piskótánk, a közhiedelemmel ellentétben, nem a sütőportól lesz magas, hanem a levegőtől, amit keverés közben hozzáadunk a tésztához.

A sárga túró egy hagyományos húsvéti étel, ami leginkább a görögkatolikus vidékeken, az Észak-keleti országrészben ismert.  Egy liter tejhez, 10 darab tojás, cukor, ízlés szerint mazsola és vaníliás cukor szükséges. Ez elkészítés nagyon hasonlít a madártejhez, de itt pont azt kell elérnünk, amit ott igyekszünk elkerülni: a tojás túrósodását.