Szerzői jog
Bükki Sajt Manufaktúra
A 2005-ben alapított sajtmanufaktúra, sokkal több mint egy átlagos sajtkészítő műhely. Sándor Tamás küldetésének tekinti az erdélyi sajtkészítő hagyományok megőrzését. A tradicionális hazai sajtkészítő eljárásokon túl, svájci tanulmányokat is folytatott. Óriási szaktudással rendelkező mesterről van tehát szó, aki nap mint nagy szeretettel gondozza a bükki mezőkön legelő állatait, majd készíti a hosszan érlelt sajtjait. A sajtkészítés teljes folyamatát gondosan végigkíséri, hiszen csakis a kiváló minőségből tejből, lesz igazán jó sajt. A szarvasmarha állománya, a Bükk-hegységben legelő kárpáti borzderesekből és magyartarkából áll. A Bükk-hegység kis falujában, Mónosbélen található manufaktúrában, mindenképp érdemes ellátogatni, garantáltan különleges kulináris élményben lesz részünk. A fantasztikus sajtok kóstolása mellett, a mester kalauzolásával, betekintést nyerhetünk a különféle sajtok elkészítési folyamatába.
A falu központjában van a Sajtház, ahol a sajtműhely mellett, egy tufakőből készült érlelő pince került kialakításra, amit a bükki faszénégetők inspiráltak. A sajtokat egy kellemes vendégváró terasz tudjuk megkóstolni.
Friss sajtok közül készítenek ordát, krémsajtot tehén és kecsketejből egyaránt. A Zsendice (savósajtkrém) és a többféle gomolya csak rendelésre kapható.
Félkemény sajtok: bükki, vadkakukkfűvel fűszerezett tehénsajt, Hegyvidéki tehénsajt és "Darázskő", azaz érlelt kecskesajt.
A sajtkülönlegességekről se feledkezzünk meg. Ilyen a Faszenes tufapincében érlelt tehénsajt, a Szőlővenyige hamuban érlelt kecskesajt és a faszenes tehénsajt, a "Gourmet"
Mónosbél, Arany János u. 8, Magyarország
Bükki Sajt Manufaktúra
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Értékelés írása