A meggy frissen, préselten és befőzve is rendkívül finom gyümölcs. Hazánkban nagyon sokféle meggy terem, júniustól júliusig szedhető. Legkedveltebb fajtái az Érdi és Debreceni bőtermő meggy, az Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi meggy. Ha kedvezően áron, friss gyümölcsöt szeretnél, látogass el a gazdaságokba, ahol saját magad is leszedheted a szükséges gyümölcsöket. A gyümölcsszedés egy remek hétvégi program, amit kicsik és nagyok egyaránt élveznek!
A meggy általában június közepétől, július végéig érik, természetesen a fajtától és az időjárástól függően. Szüret után érdemes azonnali felhasználni, vagy mosatlanul hűtőbe tenni.
Meggyek az érési időszak szerint
A meggy nagyon széleskörűen felhasználható gyümölcsünk. Kiváló befőttnek, lekvárnak. Könnyen préselhető, így meggylét is könnyen készíthetünk belőle. És persze ne feledkezzük el az isteni süteményekről sem, mint például a mindenki kedvence, meggyes pite. Egyedül a magozás teszi egy kicsit körülményessé a feldolgozását, de ezért a kis kellemetlenségért, bőven kárpótol az izgalmas, egyszerre édes és savanykás zamata.
Fincsi recept ötletek
Meggyes pite, Bögrés meggyes, Meggyes pikóta, Meggyes lepény, Meggyes-mákos clafoutis, Meggyes-csokis morzsasüti, Csokoládés-meggyes kuglóf
Nézz szét a Termelői térképen és válaszd a hazai meggyet és meggyes készítményeket.
A meggy az egyik legjobb az természetes antioxidáns. Nagy mennyiségben tartalmaz quercetint, ami remek vérnyomáscsökkentő és segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a meggylé jelentősen enyhíti az edzések utáni izomfájdalmat és felgyorsítja a regenerációt. A meggylében található antiocin vegyületeknek, gyulladáscsökkentő hatásuk van.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a meggyben található melatonin hormonnak köszönhetően, pár deci meggylé fogyasztása, jelentősen javíthatha az alvásminőségünk.
Egy meggyfán, átlagosan 7000 szem meggy terem és egy tepsi meggyes pitéhez körülbelül 150 darab meggy szükséges.
Egy meggyfa terméséből, tehát 47 meggyes pitét süthetünk 🙂