A meggy általában június közepétől, július végéig érik, természetesen a fajtától és az időjárástól függően. Szüret után érdemes azonnali felhasználni, vagy mosatlanul hűtőbe tenni.
Meggyek az érési időszak szerint
- Meteor · A legkorábbi fajta. Húsa puha és bőlevű. Június elejétől érik.
- Érdi bőtermő · Megnyúlt gömb formájú, közepesen nagy, kissé lapított. Mérsékelten festőlevű. Kellemesen édes-savas ízvilágú. Június közepén érik.
- Jubileum · Kifejezetten ajánlott feldolgozáshoz, aszaláshoz, lekvárhoz, vagy befőtt készítéséhez. Íze kiemelkedően finom. Június közepén érik
- Favorit · Nagy méretű, gömb alakú, világos piros. Nem festőlevű. Sokáig friss marad, szedés után is. Június közepétől már lehet szüretelni.
- Pándy · Kissé lapított, nagy méretű szemek. Édeskék ízvilágú. Június végétől szedhető.
- Kántorjánosi · Közepesen nagy, kemény. Július elejétől érik.
- Újfehértói fürtös · Héja sötét bordó, húsa kemény, közép-nagy méretű. Július elejétől érik.
- Debreceni bőtermő · Gömbölyű, nagy, sötét piros. Július elejétől érik.
A meggy nagyon széleskörűen felhasználható gyümölcsünk. Kiváló befőttnek, lekvárnak. Könnyen préselhető, így meggylét is könnyen készíthetünk belőle. És persze ne feledkezzük el az isteni süteményekről sem, mint például a mindenki kedvence, meggyes pite. Egyedül a magozás teszi egy kicsit körülményessé a feldolgozását, de ezért a kis kellemetlenségért, bőven kárpótol az izgalmas, egyszerre édes és savanykás zamata.
Fincsi recept ötletek
Meggyes pite, Bögrés meggyes, Meggyes pikóta, Meggyes lepény, Meggyes-mákos clafoutis, Meggyes-csokis morzsasüti, Csokoládés-meggyes kuglóf