Kecske · A háziasított mókamester

Blog

jan 23
Kecske · A háziasított mókamester

A kecske, akár szarvalt vagy szarvatlan, szakállas vagy szakáltalan, évezredek óta az ember egyik legkedveltebb és leghasznosabb háziállata. Egy igazi csibész! Szüntelen kíváncsiságával és játékos természetével,  garantáltan felpörgeti minden gazdaudvar életét. Következzen 7+1 meglepő és kevésbé meglepő tény a kecskéről. 1 Az egyik legrégebben, ha nem az első háziasított állat. A kecskét több mint 10 […]

szept 23
Organikus, bio, öko. Van különbség?

Ha valaki ökológiai gazdálkodást folytat, akkor bio termékeket állít elő? A válasz röviden, igen. A „bio”, „öko” és az „organikus” kifejezések alapvetően, egymás szinonimái. Ezek a görög eredetű kifejezések, az úgynevezett ” természetes technológiákat” alkalmazó mezőgazdasági tevékenységeket fedik. A görög eredetű„ bio, öko és az organikus szavak a kizárólag természetes technológiákat használó mezőgazdasági folyamatokat fedik. A végtermékeknek […]

szept 23
Közösségi gazdálkodás, ahol mindkét fél jól jár

A közösség által támogatott mezőgazdaság jellemzője, hogy a vevők és a termelők között szoros elköteleződés alakul ki, melynek során a termeléssel járó kockázatot megosztják, így a felek nem ellenérdekeltek, mint a hagyományos eladások során, hanem inkább szövetségesek.  Japánban már az 1960-as években létrejöttek olyan háziasszonyok által alapított csoportok, akik elkötelezték magukat a biztonságos élelmiszerek és a környezetbarát termelés […]

szept 23
Helyi Termék avagy „Eat Local” mozgalmak

A hipermarketek elképesztő választékot kínálva csábítják ma is az embereket a vásárlásra, míg a helyi termék előállítói, az őstermelők és kisléptékű gazdaságok, kiszorulnak a piacról. Amíg korábban csak idényjelleggel lehetett hozzájutni bizonyos élelmiszerekhez, addig ezekben az üzletekben az év bármely szakában megvásárolhatunk bármit megfizethető áron. Azonban ezek az áruk még nagyobb távolságokból, akár másik kontinensről […]

szept 11
A helyi élelmiszer és a fenntartható gazdaság

A helyi termék fogalma nincs merev szabályok és fogalmi definíciók közé szorítva. A helyi élelmiszer fő jellemzője, hogy a termelés, feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb vannak egymáshoz, rövid az ellátási lánc. A távolságok azonban értelemszerűen a terméktől, a régiótól és a körülményektől függően változhatnak. Fontos, hogy a helyi termék forgalma, […]

gdpr
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.